För att bli en bättre fridykare.
Med bättre menas inte nödvändigtvis en fridykare som dyker djupare och håller andan längre. En bra fridykare känner sin potential men ännu viktigare sina begränsningar. Att ha en ödmjuk inställning till djupen och framför allt vara en god dyk kamrat.

För att bli medveten om risker med fridykning.

Man måste komma ihåg att snorkla och att fridyka inte är samma sak. Jag vill inte överdramatisera detta med fridykning eller avancerad fridykning, mera är känd som APNEA, å andra sidan inte negligera det heller. Det händer saker med kroppen under apnea som man bör känna till och ta på fullaste allvar. Hur troligt är det att någon åker ut och scuba-dyker utan att gått kurs? Varför skulle apnea vara annorlunda. Det finns risker med scuba dykning och det finns risker med apnea och inom bägge sporter så måste man ta ett grepp om dessa och upplysa om för att göra sporten roligare, säkrare och tillgänglig för alla.

För att bli en duktig fridykare krävs massor av tid i vattnet. Det är genom idogt tränande som man lär sig och får den vattenvana som krävs. Det är lätt hänt att man fastnar i teorier om diverse aspekter kring fridykningen. Självklart behöver man teori men det är när man omvandlar teori i praktik som det blir användbart. Det finns inga kurser i världen som kan ersätta den erfarenhet som man får av upprepade dyk och träning. En kurs kan dock ge en mera självförtroende att sätta igång med sitt fridykande. Det kan hjälpa till att räta ut en del frågetecken som man har. Hur undviker man risker. Hur gör man egentligen för att träna sig i att hålla andan längre. Vad för tekniker finns det för att få det lugn i kroppen som behövs. Hur djupt vågar/kan JAG dyka innan det blir farligt. 

Med inblick i vilka risker det kan finnas med fridykning och hur man skall undvika dessa blir fridykningen, vågar jag påstå, tämligen riskfritt och mycket roligare. 

Mycket välkomna

Gunnar Nordström