Under ABC kommer frågor och svar ges på fridykning i allmänhet och OBAC i synnerhet. Har ni någon fråga ni vill se besvarad, maila.  FAQ
Vad är fridykning?
Kort och gott skulle man kunna säga att det är all slag dykning som företas utan extern lufttillförsel. Det låter lite väl tekniskt och är nog inte vad flertalet skulle säga då man pratar om fridykning. Fridykning är stort! Många använder sig av delfinen för att symbolisera fridykning. 

Andra skulle nog hellre prata om dessa herrar från filmen Stora blå, Jaque Mayol och Enzo Mayorca, när de beskriver fridykning. Det är i stort sett omöjligt att förmedla känslan via ord eller bild från en fridykare till en icke fridykande person, det krävs helt enkelt att man provar på.
Varför utbildning inom Avancerad fridykning ?

1) För att bli en bättre fridykare.
Med bättre menas inte nödvändigtvis en fridykare som dyker djupare och håller andan längre. En bra fridykare känner sin potential men ännu viktigare sina begränsningar. Att ha en ödmjuk inställning till djupen och framför allt vara en god dykkamrat.

2) För att bli medveten om risker med fridykning.

Man måste komma ihåg att snorkla och att fridyka inte är samma sak. Jag vill inte överdramatisera detta med fridykning eller avancerad fridykning, mera är känd som APNEA, å andra sidan inte negligera det heller. Det händer saker med kroppen under apnea som man bör känna till och ta på fullaste allvar. Hur troligt är det att någon åker ut och scuba-dyker utan att gått kurs? Varför skulle apnea vara annorlunda. Det finns risker med scuba dykning och det finns risker med apnea och inom bägge sporter så måste man ta ett grepp om dessa och upplysa om för att göra sporten roligare, säkrare och tillgänglig för alla.

 

Klasser inom fridykning  
Man kan som flertalet dyka lite sporadiskt på semester eller när andan faller på. Det finns även många som satsar lite hårdare på sin sport. Antingen bara för att bli en bättre fridykare eller att man har för avsikt att tävla. Inom fridykningen så har över åren en rad olika klasser utkristalliserat sig. En del tävlar man i och en del faller under kategorin uppvisningsklass. Jag har nedan tagit upp huvudkategorierna av de officiella klasserna.
..

Konstant Vikt

Variabel Vikt

Konstant vikt är den klart mest fysiskt krävande klassen av alla inom fridykning. I Konstant vikt så simmar man ner och man simmar tillbaka upp till ytan. Konstant vikt kallas det för att man inte vid något tillfälle får ändra sin vikt under resans gång. Exempelvis att man lämnar sitt viktbälte på maxdjup för att lättare ta sig tillbaka till ytan. 

Klassen variabel vikt kännetecknas av att man får ändra sin viktfördelning under resans gång. Vanligtvis så åker man en viktförsedd släde ner till maxpunkt. Denna släde får ta max 1/3 av dykarens vikt eller max 30 kilo. För uppstigning drar man sig upp längs ett rep

 

No Limit

Statisk Apnea

Säger man Stora Blå så vet flertalet vad det handlar om. I NO LIMIT så åker man ner med hjälp av en släde. För att ta sig upp så får man ta hjälp av en lyftsäck. Jag rekommenderar att ni klickar på länken här för att läsa historien om det svenska rekordet. Det ger en god inblick i hur det går till och vad som krävs. 
Svenskt no limit rekord.

Hålla andan, kort och gott, i vilande läge. Det krävs att mun och näsa är under vattenytan. Det går med andra ord bra att ligga och flyta på ytan. Det är smått otroliga tider som kan uppnås med träning. 

   

Dynamisk Apnea

Free Immersson

Dynamisk är ett finare ord för att simma så långt det går i bassäng. Det är valfritt om man vill göra det i en 25 meters eller 50 meters bassäng. Det finns även en klass som utan simfenor. Rekord siffrorna visar klass med fenor.

Free Immersson är en klass som inte är speciellt känd. Det går till på följande sätt. Man får inte vara försedd med simfenor. Man drar sig ner längs en lina och för att ta sig tillbaka upp så kan man simma eller dra sig längs linan. 

...

Produktinformation  
ABC Kurser fokuserar kring dykningen. Vill ni ha information om produkter kolla in "Webbshoppen" där finner ni ABC för produkter och övrigt om produkter.